Links og noter på SIVP.dk/38
Charlotte Gundorph har siden 2005 haft sin egen coaching virksomhed hvor hun primært beskæftiger sig med karrierercoaching og livsbalance. Hun hjælper sine klienter med at tage personligt lederskab og skabe balance mellem karriere og familie.
For Charlotte handler det meget om at få skabt en fundament, men kan vokse fra.
Hvad er dine værdier
Hvis du ikke har så godt styr på dine værdier, kan du opleve at livet kører rundt med dig, forklarer Charlotte. Det kan derfor være ekstra svært at spore sig ind på hvilke værdier man har.
Hvis ikke du lever efter dine egne værdier, ender du med at leve dit liv efter andres.
Hvis du bliver klar over hvem du er og hvad du står for, bliver det meget nemmere at brænde igennem til jobsamtalen. Det bliver også nemmere at vælge de rigtige muligheder til og de ikke så oplagte fra.
Øvelse 1:
Sæt dig ned og reflekter over hvornår det bare ”kørte for dig” og hvornår du var i ”flow”. Altså en situation hvor du havde masser af energi og masser af mod på livet.
Dyk ned i den situation og tænk over:
hvad du lavede
hvem du var sammen med
hvor du var
hvilke følelser brugte du
hvilke resurser brugte du
Lad disse overvejelser munde ud i en liste på op til 5 værdier.
Sæt nu en karakter på disse værdier fra 1-10 efter hvor godt de er opfyldt i dit liv nu.
Øvelse 2:
Skjulte værdier er dem vi ser komme til overfladen når vi bliver trådt over tæerne, fortæller Charlotte.
Når vi virkelig bliver udfordret eller stødte, vil det ofte skyldes at nogen har overtrådt en værdi hos os.
Situationer hvor du har været rassende over nogen eller noget, kan give dig vigtige hints til hvor dine værdier ligger.
Hvad er dine styrker
Charlotte fortæller at man indenfor den positive psykologi taler om 24 styrker som alle mennesker har.
Hos hver enkelt af os vil udvalgte værdier være mest fremtrædende.
Charlotte nævner eksemplerne: Nysgerrighed, Dømmekraft, Social intelligens og Videbegær. Se dem alle 24 på Charlottes hjemmeside.
Dine styrker kommer i spil i de situationer hvor opgaverne føles nemme og hvor du ikke skal anstrenge dig, forklarer Charlotte.
Øvelse 3:
Tænk over hvad du nyder at bruge tid på til daglig. Hvilke opgaver og aktiviteter giver en særlig god dag for dig?
Andre kompetencer en dine karakterer
Du bliver ikke nødvendigvis den bedste ansøger selvom du har flotte karakterer. Du kan godt have mange 12-taller, uden at være særlig moden, fortæller Charlotte.
Ofte betyder de personlige styrker langt mere en karaktererne, når du skal ud og søge job.
Der findes mange gode eksempler på ansøgere med middelmådige karakterer, der har fået gode jobs, fordi de er brændt igennem med deres peronlighed.
Er du kompetent til at indgå i et erfarent team?
Du skal ikke være så bange for at være nysgerrig og spørge, råder Charlotte. De fleste vil meget gerne hjælpe en nyuddannet.
Selvfølgelig går der noget tid inden man har de færdigheder, der kræves på den enkelte arbejdsplads, men hvis du har styr på dine styrker og værdier, har du et god udgangspunkt for at lære det nødvendige.
…og så er det i øvrigt en styrke for din karriere at få børn. Du bliver nemlig langt mere rummelig, forstående, ansvarlig og bedre til at sætte grænser.
Noter og download på: SIVP.dk/37
Hanne Jensen arbejder i Den Danske Dyrlægeforening med karriere og og kompetenceudvikling. Hun hjælper både nyuddannede og dyrlæger, der kommet længere i karriere.
Hanne fortælle at der er tre ting, de studerende bør huske: Jeg kan, jeg vil og “der er ikke noget bøvl med mig.”
Hækkeløb uden forhindringer (jeg kan)
Hanne fortæller at du skal prøve at sætte nogle ord på det, du kan. Du skal muligvis have hjælp, da det ikke nødvendigvis er noget man bare kan, men du skal finde ud af hvor dine faglige kompetencer ligger.
Du skal eventuelt have hjælp fra andre, der har oplevet dig i faglige sammenhæng. Det kan for eksempel være din vejleder eller din læsegruppe.
Det kan være rigtig svært at se ens egne kompetencer, da vi ofte selv synes at “det er da ikke noget”, når det er noget, vi er gode til. Det vi har flair for og som føles nemt, kan være svært at få øje på, men andre beundre os for.
Opsøg dit eget held (jeg vil)
En arbejdsgiver fokuserer rigtig meget på dit engagement. Det er altså mindst lige så vigtigt at vise din lyst til at arbejde, som det er at fortælle om dine kompetencer.
Du kan blandt andet vise engagement ved at:
Selv at møde op med ansøgningen
Søge praktik i en virksomhed
Deltage i faglige samtale i for eksempel faggruppernes Facebookgrupper
Meld dig til vikarbeuruaet i DDD
Du skal desuden selv holde bolden i luften, anbefaler Hanne. Du skal altså selv ringe og spørge til din ansøgning. Du skal ringe og spørge til hvordan det kommende job er.
Find dine kompetencer (ikke noget bøvl)
Din ansøgning skal fortælle noget om dine faglige og personlige kompetencer. Mange arbejdsgivere i klinisk praksis ser slet ikke på karaktererne. De vil lange hellere have den rigtige person, der passer ind.
Mange ansøgninger ligner meget hinanden, fortæller Hanne. Oftest skriver ansøgerne at de er positive mennesker, der er glade for dyr, dygtige til klienterne og gerne vil have personlig udvikling. Ansøgningerne skiller sig bare ikke nok ud.
Det aller vigtigste for din ansøgning er dog, at du viser at du har engagement.
Hvor meget må du spørge?
Alle de nye kollegaer, ved godt hvad det vil sige at være nyuddannet og det bliver der taget hensyn til rigtig mange steder.
Ofte ses det som en styrke at du tør stille spørgsmål og kender dine begrænsninger. At du stille relevante spørgsmål vil også give arbejdsgiveren en større tryghed, forklarer Hanne.
Det er desuden rigtig vigtigt at få meldt ud i den kommende arbejdssituation, hvis man har begået en fejle eller er i tvivl om en opgave er blevet lyt rigtigt. Det vil give en langt større tryghed at vide, du søger hjælp frem for at prøve alt mulig selv.
Alle kommer i job
Der er stort set ingen dyrlæger, der opbruger deres dagpengeret. Det betyder at alle for et fodfæste på arbejdsmarkedet inden for to år.
Det kan godt være at du ikke får drømmejobbet i første forsøg, siger Hanne, men det er altid bedre at søge fra en ansættelse end fra ledighed - også selvom det er ikke er fra samme branchegren.
Noter og links på: SIVP.dk/36
Dyrlæge Johannes Fogh har skrevet speciale om den anæstesiprotokol som Dyrlægegruppen Frijsenborg bruger.
I denne podcast giver Johannes en evaluering af anæstesiprotokollen og fortæller om forhold, vi skal være særlige opmærksomme på hos den drægtige tæve inden anæstesiinduktion.
Noter og links på SiVP.dk/35
Rikke Hørlykke har bedrevet meget siden hun vandt OL guld i Athen i 2004. Hun har nu sin egen virksomhed, Hørlykke Performance, hvor hun blandt andet underviser i fysiske forløb og coacher unge talenter.
Derudover laver hun TV, rådgiver sundhedsprodukter og har skrevet en bog
hoerlykke.com
Har du taget et bevist valg?
Er din situation lige nu og dit liv lige nu et bevist valg, der stemmer overens med dine mål og ideer om hvordan et godt liv ser ud for dig?
Er dit arbejdsliv overloaded fordi du ønsker det eller er det ”bare noget, der er sket”.
Det sværeste for folk er oftest at lave nogen beviste fravalg.
Alt for mange lader tingene ske, uden selv at ”have taget valgt”.
Rikke forklarer også, at du ikke behøver at bruge en endeløse timer på at gå til yoga og filosofere over dit liv. Du kan blot gøre dig nogle tanker på vej hjem i bilen. Hun opfordrer til at du tager styringen på dit eget liv.
Skriv de 5 ting op, der betyder mest
Hvis du skriver de 5 ting op, som betyder mest for dig i dit liv, stemmer de så overens med de 5 ting du bruger mest tid på?
Eller ønsker du dig et og gør noget andet?
Det pudsige er så, fortæller Rikke, at når man vælger noget fra, bliver andre opgaver pludselig nemmere.
Vi skal altså ud af følelsen af at andre bestemmer over vores tid og tilbage til selv at træffe nogle aktive valg råder Rikke.
Når vanen bider sig fast
Rikke afslører at hun også er faldet i 100-vis af gange, men for at ændre på sit liv må man være helt fast i sin prioritering, holde fokus og blive ved selvom det er svært.
Man skal gøre en ny ting over 60 gange før den bider sig fast og det er vigtigt ikke at miste fokus.
Det er dig, der skal tage de svære valg og det er dig, der skal lave dit liv om, hvis ikke du kan lide den krop, du ser i spejlet eller du ikke kan lide det arbejdsliv, du har forklarer Rikke.
Hvis du falder i og ikke formår at holde det løfte, du har lavet med dig selv, kan du lære af det og se på hvad der ramte dig.
Motivation: Hvad giver dig energi?
Rikke er helt klar over hvilke opgaver, der giver hende energi. Hun er meget skarp på hvilke opgaver hun tager ind, da nogle opgaver naturligt motiverer mere end andre.
Rikke ved også godt at hverdagen ikke er så selektiv, men for at holde fokus og holde gang i motivationen, kan vi holde øje med de opgaver, der giver os mest energi.