Info

Succes I Veterinær Praksis Podcast - Sammen om at blive bedre

Sunde patienter, tilfredse klienter og et meningsfyldt arbejdsliv I Succes I Veterinær Praksis podcasten får protokoller fra specialister og andre eksperter, inspirerende karrierehistorier fra dyrlæger som dig og vejledning fra andre brancher om stresshåndtering, jobsøgning og markedsføring. Dyrlæge Søren Drimer Pejstrup har i hver episode en ny spændende gæst som enten fortæller sin egen historie, deler sin viden eller deler ud af egne erfaringer.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Succes I Veterinær Praksis Podcast - Sammen om at blive bedre
2024
March


2023
December
November
October
July
April
March
February
January


2022
December
November
June
March
February
January


2021
October
August
June
May
April
March
February


2020
December
November
October
September
August
May
April
March


2019
August
July
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
July
June
May
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: March, 2017
Mar 19, 2017

Noter og links på SIVP.dk/45

Stine Lundgaard har været stresscoach siden 2009 og har sin egen virksomhed. Hun arbejder en del med online forløb.

Gul stress er moderat stress Her vil du have hyppig hovedpine, have hjertebanken, sover dårligere og have kortere lunte. Vi kan sagtens have travlt og få adrenalin kicks i løbet af dagen, men hvis de kommer for tit, glider disse momenter over i gul stress. Man kan til en vis grænse vende sig til at leve med gul stress, fortæller Stine

Rød stress er alvorlig stress Rigtig mange med rød stress har søvnproblemer og hovedpine grænsende til migrene, forklarer Stine. Der til kommer en længere række fysiske symptomer som problemer med maven. Følelserne bliver ofte også ramt, og det gælder både for mænd og kvinder, fortæller Stine.

Man kan blive grådlabil og få meget kort lunte. Stine fortæller også at mange kan blive ramt kognitivt. De får altså svært ved at koncentrere sig og kan ikke rumme mange informationer. Er du nået til dette punkt, skal du måske sygemeldes. Hurtig øvelse til at lure dig selv af Tag 5 minutter ud til dig selv og tjek op med om du har haft et eller flere symptomer fra listen over stresssymptomer.

Mar 12, 2017

Noter og links på SIVP.dk/44

Anne Sørensen ejer Fasanvejens Dyreklinik og begyndte for 10-12 år siden at interessere sig for cancerpatienter og er siden blevet certificeret til onkologisk behandling.

Symptom på osteosarkom

Symptomerne på osteosarkom kan være meget forskellige. Tumoren kan nemlig sidde mange forskellige steder og dermed give symptomer fra det område. Det mest almindelige er forbenene på store hunderacer.

Anne nævner blandt andet:

  • Øm et sted
  • Hævelse et sted på kroppen
  • Halthed
  • Fortykket tå

 

Det typiske er i alle tilfælde, at denne form for cancer er forbundet med udtalt smerte.

 

Herfra bliver man oftest enige med ejeren om at tage et røntgenbillede, hvor diagnosen mere eller mindre kan springe i øjnene.

 

 

Behandling af osteosarkomer

 

Vi får desværre typisk vores patienter ind meget sent i forløbet, hvor canceren er af betydelig størrelse, fortæller Anne. Det betyder også at vi ikke kan få det væk, med mindre vi skærer det væk.

 

Det er desuden vigtigt at tage røntgenbilleder af thorax med henblik på metastaser.

 

Der er som i alle andre tilfælde meget stor forskel på ejerne. Nogle vil gøre rigtig meget, andre kan ikke bære tanken om behandlingen.

 

Anne råder ofte sine ejer til at tage en beslutning tidligt i forløbet. Enten bør man tage afsked med hunden inden for kort tid, da de almindelige smertestillende stoffer ikke kan dække smerterne inde i knoglen.

Mar 4, 2017

Noter og links på: SIVP.dk/43

Malignt lymfom ses oftere hos hund end hos katte. Det ses desuden oftest i den form, hvor alle lymfeknuder er forstørret, selvom lymfom principielt kan findes i alle orgnaner. 

Multicentrisk lymfom

Multicentrisk lymfom er den klassiske præsentation hos hund, men er sjældent hos kat. Forstørrede lymfeknuder kan være det eneste symptom, hvor hunden ellers ikke er påvirket og ejeren ikke har bemærket noget på hunden.

 

Andre symptomer, der kan observeres, men ikke altid ses er:

 

Nedstemthed og træthed - sover mere

PU/PD

Mild anæmi / blege slimhinder

Feber

 

Forstørrelse af de mandibulære, præskapulære og poplitære lymfeknuder (og evt. andre af de andre perifere lymfeknuder) forstørret er et kardinaltegn og klar indikation på at lave et FNAsp.

1